Logo
maj 27, 2024

Så kan du gynna den biologiska mångfalden i trädgården

Brommanytts trädgårdsmästare Anna Svensson brinner för den biologiska mångfalden. Läs hennes text och lär dig hur du kan göra små förändringar för en god sak – både för dig och för din trädgård.


Text: Anna Svensson


Allt fler arter är hotade och arter försvinner från vår jord varje dag. En stor artrikedom i trädgården har många fördelar både för naturen och vårt eget välbefinnande. Genom att göra små förändringar i sin trädgård ges ett viktigt bidrag till att öka den biologiska mångfalden och skapa goda förutsättningar för större artrikedom. Privata trädgårdar utgör cirka en tredjedel av våra städers yta. Genom att många gör en liten insats kan det bli en stor skillnad.


Här kommer några tips för biologisk mångfald i trädgården:


  • Blommande växter över hela säsongen: Se gärna till att ha något som blommar från tidig vår till sensommar så att pollinerarna kan hitta mat under hela säsongen. Vårlökar och sälg är exempel på tidigblommande växter, medan fjärilsbuske och röd rudbeckia blommar senare. Bärbuskar, fruktträd och kryddväxter är också bra för mångfalden.

 

  • Välj gamla mormorsväxter: Försök gärna få in vilda inhemska växter i trädgården. Även gamla sorter av perenner och rosor har oftast mer mat till pollinerande insekter än moderna sorter som förädlats fram. Detsamma gäller för enkla blommor jämfört med fyllda blommor, där det är mycket svårare för pollinerarna att komma åt nektarn.

 

  • Boplatser för insekter och pollinerare: Hjälp djuren att hitta en bra boplats, att sätta upp ett insektshotell är en enkel åtgärd.

 

  • Vattentillgång för pollinerare och insekter: Ställ ut ett fat med vatten i trädgården. Lägg gärna glaskulor i för att underlätta för insekterna att komma åt vattnet.

 

  • Städa inte för noggrant: Lämna gärna någon del av trädgården lite ”vild”, igelkottar hittar gärna sin vinterboplats i en lövhög. Genom att låta löv och växtrester vara kvar i rabatterna på hösten bidrar det till mikrolivet i och på jorden.

 

  • Undvik kemiska bekämpningsmedel: Risken är stor att även nyttodjuren drabbas av bekämpningsmedlen.

 

  • Mindre gräsmatta: Gräsmattan utgör i dag en stor del av många trädgårdar och består av en eller få växtsorter. Kanske kan den del av gräsmattan som ej används så mycket göras om till äng, örtgräsmatta eller annan växtlighet?

Om Anna Svensson
Gör:
Trädgårdsmästare som driver Äppelvikens trädgårdar, ett företag som skapar och vårdar tidstypiska trädgårdar i Bromma.
Bor: Ålsten.
Ålder: 44 år.
Familj: Mannen Michael och de tre barnen Léonie, Estelle och Maximilian.
Intressen: Trädgård, umgås med familj och vänner, vandring och skidåkning.

Share by: