Stress är en del av våra liv, men när den blir långvarig kan den leda till allvarliga hälsoproblem. Caroline Norbelie, en erfaren coach inom stresshantering och personlig utveckling, delar med sig av sin expertis om hur man kan identifiera och hantera stress.
Foto: Lo Varg
Enligt Caroline Norbelie kan stress delas in i två huvudkategorier: kortvarig och långvarig. Kortvarig stress, som kan vara positiv, hjälper oss att prestera i utmanande situationer. Långvarig stress, däremot, är den kontinuerliga stressen som kan uppstå när vi befinner oss i en ohållbar arbetssituation eller när vi saknar tillräcklig återhämtning.
– Kortvarig stress aktiverar kroppens kamp- eller flyktrespons, medan långvarig stress kan leda till utmattning när vi inte längre kan växla mellan stress och vila, förklarar Caroline.
Vanliga orsaker till stress
Orsakerna till stress är många, men några vanliga faktorer inkluderar en bristande självkänsla, oförmåga att sätta gränser, och ekonomisk osäkerhet.
– Många av oss lider av prestationsbaserad självkänsla, vilket innebär att vi värderar oss själva utifrån våra prestationer, säger Caroline.
– Den digitala världens ständiga krav och uppkoppling bidrar också till långvarig stress, då våra hjärnor inte är skapade för att hantera konstant stimuli.
Fysiska och mentala effekter av stress
Stress kan påverka vår kropp på flera sätt. Fysiskt kan stress leda till ökad hjärtfrekvens, högt blodtryck, muskelspänningar, magproblem och ett försvagat immunförsvar. Sömnproblem är också vanliga.
– Stress kan också skapa oro, ångest och svårigheter att fatta beslut. Långvarig stress kan resultera i utmattning, där både kroppen och sinnet bryts ned.
Varningssignaler att vara uppmärksam på
De första varningssignalerna på stress kan vara diskreta men är viktiga att vara uppmärksam på. Detta är vanliga första tecken på stress:
Vad kan du göra själv för att hantera stress?
Det första steget är att bli medveten om vad som stressar dig. Återhämtning är avgörande – att hitta en balans mellan arbete och fritid är viktigt.
– Var tydlig med när du jobbar och när du är ledig, och ge dig själv tid för total vila utan digitala störningar, råder Caroline.
Vårt samhälle snurrar snabbare än vad våra hjärnor är designade för. Att skapa en vardag med pauser och att lyssna till din kropp och dina känslor är avgörande för att minska stress.
– Genom att vara medveten om stressens varningssignaler och genom att agera i tid, kan vi undvika långvariga hälsoproblem och leva ett mer balanserat liv, avslutar Caroline.
Om Caroline Norbelie
Bor: Norra Ängby.
Ålder: 47 år.
Familj: Mannen Martin, barnen Lucas 14 år och Mathilda 10 år, katten Frallan.
Gör: Coach för privatpersoner, grupper och företag. Anordnar lyxretreats på Mallorca, snart även i Sverige.
Aktuell: Driver Prestationspodden, en podcast om stress och prestation, sedan åtta år tillbaka.
Intressen: Tennis, breathwork, yoga, älskar att bada året runt.